Check hoe jij een jongere kunt helpen met ‘De Checkers’
Een initiatief van Lieke Brugman en Mind Us
Lieke Brugman was MBO Leraar van het Jaar 2023-24 en zet zich in voor het mentale welzijn van studenten én docenten. Ze is ervan overtuigd dat “goed onderwijs begint bij een gezonde balans tussen leren en leven.”
Naast de lessen die ze geeft werkt Lieke samen met Mind Us, de organisatie die de online tool ‘de checkers’ ontwikkelde.
Hoe zie je aan iemand dat het echt even te veel wordt?
Lieke: “Mind Us vindt het heel belangrijk dat elke volwassene die een steunfiguur in het leven van jongeren is, goed kan signaleren. Dat kan een docent zijn, iemand van de sportclub, of een familievriend. De Checkers is samen met jongeren ontwikkeld. In de tool lees je wat jongeren irritant of “afknappers” in een gesprek vinden én waar ze wel blij van worden. “De tool helpt je om beginnende mentale problemen bij jongeren te signaleren”, vertelde Lieke. “Hoe zie je aan iemand dat het echt even te veel wordt? Hoe ben je een goede gesprekspartner en hoe kun je, als nodig, iemand verbinden aan de juiste professionele hulporganisatie?” Dat leer je in de drie online modules van elk 15 minuten.
Alleen luisteren is vaak al genoeg
Lieke ziet dat haar studenten met veel problemen kampen, zoals prestatiedruk en mentale problemen. Ze hoort vaak van haar studenten dat alleen luisteren al genoeg is. “Ze willen hun verhaal kwijt en voelen zich dan al geholpen.” Echt goed luisteren is niet altijd makkelijk, weet ze. “Ik ben iemand die het het liefst allemaal voor studenten oplost…Dat noemt men: een ‘fixer’…”.
Leer hoe je echt goed luistert
In de tweede module van De Checkers leer je hoe je echt goed luistert. Het is belangrijk om:
– niet te oordelen;
– geen ongevraagd advies te geven; en
– de ander serieus te nemen.
In de modules kun je hiermee oefenen.
Luistertypes en hun valkuilen
Luisteren kan troost bieden, stress verminderen en iemand helpen om diens gedachten op een rij te zetten. Je krijgt in de tweede module ook inzicht in: de verschillende luistertypes, wat ze goed doen en wat beter kan, en in welke luistertype jezelf bent. Naast ‘de fixer’, zijn er nog: de ‘claimer’, de ‘preker’ en de ‘wegwuiver’.
Professionele hulp helpen zoeken
Soms is alleen luisteren niet genoeg – en kun je de ‘steunzoeker’ misschien ook niet zelf helpen. Je kunt dan degene over wie je je zorgen maakt attenderen op de mogelijkheid om professionele hulp te zoeken. Op De Checkers leer je ook hoe je iemand kunt motiveren om professionele hulp te zoeken. Je leest wat helpend is om te zeggen en wat niet.
Volg de online modules van De Checkers
Er zijn 3 online modules beschikbaar:
- Hoe herken je dat iemand niet lekker in z’n vel zit?
- Hoe ben je een goede gesprekspartner?
- Hoe help je iemand verder?
Je kunt alle modules volgen of zelf kiezen met welke losse module je aan de slag wilt.