VOOR OUDERS
Tips & Tools

Luisteren versterkt de relatie ouder-kind
In haar boek Luisteroefeningen onderzoekt filosoof Miriam Rasch waarom we steeds slechter luisteren. “Veel mensen wachten alleen tot ze zelf mogen praten,” stelt ze. In een wereld vol ruis en afleiding wordt écht luisteren een zeldzame – en waardevolle – kwaliteit.

Vapen: tips om erover te praten
Vapen lijkt onschuldig, maar brengt serieuze gezondheidsrisico’s met zich mee – zeker voor jongeren. Als ouder kun je meer doen dan je denkt. In dit artikel lees je hoe je het gesprek over vapen aangaat met je puber: van slimme openingsvragen tot duidelijke feiten, en van do’s & don’ts tot tips om sociale druk bespreekbaar te maken.

Leer hoe je je kind of andere jongeren kunt helpen met ‘De Checkers’
Lieke Brugman was MBO Leraar van het Jaar 2023-2024 en zet zich in voor het mentale welzijn van jongeren. Ze werkt samen met Mind Us, een organisatie die zich inzet voor mentale gezondheid. Samen ontwikkelden ze De Checkers, speciaal voor volwassenen die belangrijk zijn in het leven van jongeren – zoals ouders, sportcoaches, familieleden of docenten.

Volwassenen moeten niet langer wegkijken bij cyberpesten
Cyberpesten is een groeiend maatschappelijk probleem dat niet langer genegeerd mag worden. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 10% van de Nederlandse kinderen en jongeren slachtoffer is van deze vorm van pesten. Dat zijn gemiddeld 2 of 3 leerlingen per klas. Anders dan het traditionele, offline pesten worden slachtoffers bij cyberpesten 24/7 blootgesteld aan digitaal geweld: beledigen, imiteren, doorspelen, bedriegen, buitensluiten, lastigvallen en stalken.

Burn-out!
Een burn-out is meer dan alleen oververmoeid zijn. Het put je volledig uit – mentaal én lichamelijk – en komt steeds vaker voor bij jongeren. Wat kun je doen om te helpen, te herstellen of een burn-out te voorkomen? Lees verder voor inzichten en praktische tips.

Praten over Geld
De financiële gezondheid van jongeren en jongvolwassenen is in 2024 verslechterd, blijkt uit onderzoek van Deloitte, het Nibud en de universiteiten van Tilburg en Leiden.
Veel jongeren voelen zich niet voorbereid op financiële zelfstandigheid zodra ze 18 worden. In Nederland praten we weinig over geld, wat het lastig maakt om te leren omgaan met inkomen, studieschuld of vaste lasten.