Inloopspreekuur middelbare scholen: Gehoord, gezien en gesteund
De mentale gezondheid van jongeren verdient alle aandacht. Daarom werken in Oosterhout de jeugdpartners samen binnen het Actieprogramma Mentale Gezondheid. En omdat het altijd fijner is om iemand te kennen in plaats van een organisatie, stellen we de jeugdpartners voor. Dit keer Ton van Son. Op vaste tijden heeft hij een inloopspreekuur op alle scholen voor voortgezet onderwijs in Oosterhout. Leerlingen die niet helemaal lekker in hun vel zitten, kunnen met hem praten zodat ze zich gehoord, gezien en gesteund voelen.
Wie ben je en voor welke organisatie werk je?
“Ik ben Ton van Son en werk bij het Steunpunt Jeugdpreventie van GGz Breburg. We willen jongeren zo vroeg mogelijk bereiken om te voorkomen dat ze in het hulpverleningsproces terechtkomen. Daarom geef ik onder andere de cursus ‘Plezier op school’ aan kinderen die vanuit groep 8 naar het middelbaar onderwijs gaan. Want als je echt preventief wilt werken, moet je zo vroeg mogelijk starten, liefst al in het basisonderwijs!”
Hoe ben je betrokken bij het Actieprogramma en waarom?
“Met het inloopspreekuur ben ik betrokken bij het Actieprogramma. Ik ben op vaste tijden bij alle VO-scholen in Oosterhout. Leerlingen mogen met al hun vragen en issues komen. Door oordeelloos naar hen te luisteren en vragen te stellen, ontstaat bij hen meer inzicht. Het is een gesprek waarin de jongere de regie heeft; dus géén hulpverlening. Jongeren vinden het fijn dat ik op hun school ben maar niet bij school hoor. Ook vinden ze het prettig dat ik niks rapporteer of doorgeef (tenzij het gaat om acute veiligheid van henzelf of hun omgeving).”
Wat is het doel van deelname aan het Actieprogramma en wat gaat jou het meest aan het hart?
“Het doel is dat de jongeren beter de weg weten te vinden naar plekken van begeleiding. Wat me aan het hart gaat, is dat (vooral door sociale media) het beeld bij jongeren ontstaat dat iedereen een fantastisch leuk leven heeft. Dat is uiteraard niet realistisch. Er lijkt voor veel jongeren geen keuze: meedoen, anders hoor je er niet bij. In mijn ontmoetingen met Oosterhoutse leerlingen merk ik dat ze worstelen met problemen waar ze moeilijk over kunnen praten. Daardoor blijven ze er te lang mee lopen. Ze denken dat ze de enige zijn met een minder leuk leven.”
Wat vult het Actieprogramma aan op het gebied van mentale gezondheid?
“Door het Actieprogramma krijgen jongeren (en de mensen om hen heen) meer inzicht in de momenten en plekken waar jongeren anderen kunnen ontmoeten.”
Hoe ervaar je de samenwerking met andere ketenpartners in Oosterhout?
“Er is in Oosterhout veel hart voor jongeren, georganiseerd door mensen met het hart op de juiste plek. Eens in de zes weken is er een overleg. Vaak ben ik daar niet bij vanwege de inloopspreekuren (die gaan voor), maar als ik er ben, ervaar ik een grote saamhorigheid tussen idealistische en professionele mensen die er willen zijn voor de jongeren.”
Wat is volgens jou de kracht van samenwerking?