In het Actieprogramma Mentale Gezondheid Oosterhout werken veel organisaties met elkaar samen.
Hieronder lees je de verhalen van de mensen die deze organisaties vertegenwoordigen.
Ze vertellen ook over hun persoonlijke motieven om zich in te zetten voor mentale gezondheid.
De krachten in Oosterhout bundelen voor mentale gezondheid
De landelijke trend - dat steeds meer jongeren mentale problemen hebben - gaat niet aan Oosterhout voorbij. Des te belangrijker is het dat jongeren (11-25 jaar) weten waar en bij wie ze moeten zijn als ze ergens mee zitten. "Het Actieprogramma Mentale Gezondheid bundelt alle initiatieven die er op dit vlak in Oosterhout zijn voor jongeren" zegt projectleider Mirte de Nijs van de Regionale Huisartsenorganisatie Zorroo."
Van begrijpend lezen naar begrijpend leven
“Mentale gezondheid moet een vak op school worden: begrijpend leven” vindt Paul Thijssen van het Inspiratielab Oosterhout. Hij is mede-initiatiefnemer van het Actieprogramma Mentale Gezondheid. Daarin werken organisaties in Oosterhout samen, die zich inzetten voor de jeugd.
Taboe doorbreken
“Wekelijks lees of hoor je iets over depressiviteit onder jongeren; zelfdoding is onder jongeren doodsoorzaak nummer één. Dat gaat iedereen aan het hart. Als gemeente moeten we ons inzetten voor het welzijn van onze jongeren, want zij zijn de toekomst.", zegt Bibi Schuurs, projectleider JONG bij gemeente Oosterhout.
Inloopspreekuur middelbare scholen: Gehoord, gezien en gesteund
De mentale gezondheid van jongeren verdient alle aandacht. Daarom werken in Oosterhout de jeugdpartners samen binnen het Actieprogramma Mentale Gezondheid. Één van de jeugdpartners is Ton van Son. Op vaste tijden heeft hij een inloopspreekuur op alle scholen voor voortgezet onderwijs in Oosterhout. Leerlingen die niet helemaal lekker in hun vel zitten, kunnen met hem praten zodat ze zich gehoord, gezien en gesteund voelen.
Ervoor zorgen dat Oosterhoutse jongeren aansluiting vinden
De vragen en problemen waarmee jongeren worstelen, worden steeds complexer. Dit merkt Jamie Kankam elke dag als jongerenwerker bij Surplus in Oosterhout. Surplus doet mee aan het Actieprogramma Mentale Gezondheid. Daarin werken organisaties in Oosterhout samen, die zich inzetten voor de jeugd.
Kunst en cultuur van wezenlijk belang voor jongeren om zichzelf te kunnen uiten
Ieder kind heeft het recht om zichzelf te zijn. Of, om zich daarnaar te ontwikkelen. Dat vindt Monique Roovers. Met een achtergrond als theatermaker, actrice, groepsleerkracht en orthopedagoog, werkt zij onder andere als cultuurcoach voor H19. ‘H19 Centrum voor de kunsten’ doet mee aan het Actieprogramma Mentale Gezondheid. Daarin werken organisaties in Oosterhout samen, die zich inzetten voor de jeugd.
Saarisnietgek
Elk kind verdient het om gezien en gehoord te worden, vindt psycholoog Elsbeth Kuysters. Daarom zet zij zich in voor de mentale gezondheid van jeugdigen, vanuit de ANBI-stichting Saarisnietgek. Deze stichting in Oosterhout neemt deel aan het Actieprogramma Mentale Gezondheid. Daarin werken organisaties in Oosterhout samen, die zich inzetten voor de jeugd.