Eenzaam
Sep werd in het verleden gepest. Eerst op de basisschool, daarna op de middelbare school. Toen hij de overstap maakte naar een ander niveau werd dat wel beter. “Ik had daar heel fijne docenten die echt naar mij luisterden. Als er iets gebeurde, meldde ik het dat ook meteen.
Toen ik zes jaar was, scheidden mijn ouders. Al op de basisschool kreeg ik therapie om te leren omgaan met de scheiding van mijn ouders en mijn woede. Toen al leerde ik dat ik om hulp moest vragen als ik het moeilijk had. Het is dan wel belangrijk dat er mensen om je heen zijn die ook naar je luisteren. Als die er zijn, kunnen die je echt door moeilijke tijden heen helpen.”
Zelf naar maatschappelijk werk
Zo leerde Sep al jong dat praten en om hulp vragen écht kan helpen. In de periode dat hij zich zo eenzaam voelde, besloot hij daarom zich niet verder af te zonderen in zijn bubbel, maar om hulp te vragen. “Ik ben zelf naar maatschappelijk werk gestapt. Ik vond het niet moeilijk. Ik wist dat het moest, want als ik binnen bleef zitten dan zou ik mezelf helemaal opvreten. Ik wilde van mijn studententijd gaan genieten, maar ik wist niet hoe ik dat moest doen vanuit de situatie waarin ik zat. Het ging gewoon niet meer goed thuis.
Met een maatschappelijk werker besprak Sep de mogelijkheden, waaronder die van een project waarbij hij op kamers zou kunnen wonen met begeleiding van een vrijwilliger. “Na een half jaar had ik een kamer in Breda. Ik vind het heel fijn om in een nieuwe omgeving te wonen en van mijn studententijd te gaan genieten. Ik heb een bijbaan, ben actief als studentenambassadeur en binnen de politiek. Ik ontmoet veel mensen en maak nieuwe vrienden.”
Hulp bij geldzaken
Een vrijwilliger helpt Sep bij het op orde brengen van zijn geldzaken. Zo zetten ze samen zijn inkomsten en uitgaven op een rij en maken ze een planning wat eruit gaat. “Het zijn dingen die ik van huis uit niet geleerd heb en dus nog moet leren. Ik vind het soms moeilijk om met geld om te gaan en mijn grenzen te bewaken. Ik heb soms niet zoveel ruggengraat: wil alles doen. Dat gaat nu beter. Ik hou per dag bij wat ik uitgeef en probeer het niet uit de hand te laten lopen. Als ik iets extra’s wil doen, weet ik dat ik er ook voor moet werken.”
Goed netwerk en gamen
Sep leerde door de tegenslagen in zijn leven weerbaar te zijn. Dat hij belangrijke mensen om zich heen heeft, hielp hem daarbij. “Het is fijn om een goed netwerk te hebben. Ik heb aantal goede vrienden en ben goed met mijn vader en ook met de rest van de familie heb ik goed contact. Zij hebben me altijd geholpen en ik weet dat ik daar altijd terecht kan. Ook heeft het gamen mij heel erg geholpen. Soms begrijpen mensen dat niet, maar voor mij is dat in moeilijke tijden echt een uitvlucht geweest om alles even te vergeten. Ik ontspan daar echt van.”
“Ik ga nu ook sporten en heb geleerd om gewoon te doen wat ik leuk vind. Wil ik gaan stappen en kan ik geen vrienden vinden die mee willen? Dan ga ik gewoon alleen. Dat was in het begin wel raar, maar nu doe ik het gewoon. Ik bepaal zelf hoeveel ik drink en hoe laat ik weer naar huis ga. En ik ontmoet eigenlijk altijd wel leuke mensen.”
Mentale gezondheid bespreekbaar
Sep vindt het belangrijk om mentale gezondheid bespreekbaar te maken en zet zich daar als studentenambassadeur voor in. Maar ook via sociale media probeert hij positiviteit te verspreiden en in contact te komen met andere jongeren. Want praten helpt altijd, hoe moeilijk het ook kan zijn om hulp te vragen. “Als jongeren denken we vaak dat we niet gehoord worden, maar er is altijd wel iemand in je omgeving die er voor je is. In je familie, werk, vrienden of school. Het is belangrijk om voor jezelf op te blijven komen en uit je comfort zone te stappen.”
Tips van Sep als je je eenzaam voelt
- Vind iemand om mee te praten. In je familie, op school of op het werk, bijvoorbeeld.
- Stap uit je comfort zone en zoek zo nodig professionele hulp.
- Zoek iets wat je leuk vindt om te doen en dat te combineren met sociaal contact, zoals gamen.
- Zoek afleiding. Al loop je een rondje met muziek, kijk wat voor jou werkt.
- Bekijk je sociale mediagebruik goed: het kan je troost bieden, maar ook eenzamer maken omdat het lijkt alsof iedereen online en perfect leven heeft.
Voelt je kind zich eenzaam?
- Maak het bespreekbaar. Een luisterend oor maakt al een heel verschil.
- Probeer samen leuke dingen te doen, laat je kind kiezen.
- Bijna twee derde van alle jongeren voelt zich (weleens) eenzaam.
- Dat kan zijn bijvoorbeeld komen omdat je geen of weinig vrienden hebt, maar je kunt je ook eenzaam voelen als je wel vrienden en familie om je heen hebt.
- Bij eenzaamheid voel je je niet verbonden, gezien of begrepen.
- Als je lang eenzaam bent, kun je mentale klachten krijgen zoals onzekerheid, stress en somberheid, maar soms ook fysieke klachten.
- Veel jongeren vinden het moeilijk om over te praten, maar besef dat je niet alleen bent.
- Erover praten is belangrijk om te voorkomen dat je meer klachten krijgt.
- Dat kan bijvoorbeeld door lotgenoten op te zoeken of juist professionele hulp in te schakelen.