Burn-out!
Klachten die veel voorkomen bij mensen met een burn-out zijn: zich op gejaagd, lusteloos en somber voelen, prikkelbaar en vergeetachtig zijn en last hebben van concentratieproblemen, onrustig slapen, piekeren en huilbuien. Vaak voorkomende lichamelijke klachten zijn hoofdpijn, duizeligheid, darmklachten en extreme vermoeidheid.
Ga met elkaar in gesprek
Om er voor de ander te kunnen zijn, is het belangrijk dat je weet wat er in diegene omgaat. Ga daarom met enige regelmaat met in gesprek. Doe dit op rustige momenten. Stel vragen zonder je op te dringen. Neem de gevoelens en problemen serieus en ontken ze niet. Probeer ze ook niet minder te maken. Luister en toon begrip. Geef hierbij gerust aan dat jij je best doet en dat het af en toe even zoeken is hoe je het beste kan reageren.
Bied erkenning en veiligheid
Laat jouw naaste weten er altijd voor diegene te zijn, wat er ook gebeurt. Als jij laat blijken dat je de burn-out en alles daaromheen accepteert en er niet over oordeelt, voelt de ander zich begrepen en gehoord. Dit biedt veiligheid en helpt jouw naaste de ruimte te voelen te herstellen.
Ga niet op de stoel van de hulpverlener zitten
Als je merkt dat je naaste het moeilijk heeft, kan je geneigd zijn te willen helpen met oplossingen, tips en adviezen. Onthoud dat jij niet de hulpverlener van jouw naaste bent. Het is goed om op jouw manier te helpen en te steunen, maar neem geen taken over die eigenlijk bij de hulpverlening horen.
Stimuleer om hulp te zoeken
Heeft jouw naaste last van burn-out klachten, maak jij je zorgen en is er nog geen professionele hulp betrokken? Laat weten dat je om de ander geeft en bespreek jouw zorg. Geef aan dat het volgens jou een goed idee is om bij de huisarts langs te gaan. Dit is de eerste stap naar professionele hulpverlening. De huisarts kan ondersteunen doorverwijzen voor passende hulp.