Vapen: Tips om in gesprek te gaan
Leg vervolgens de feiten uit. Vertel dat vapen schadelijk is voor de gezondheid, vooral voor jonge, ontwikkelende longen. Veel vapes bevatten nicotine, wat zeer verslavend is. Benadruk dat hoewel vapen soms als “cool” wordt gepresenteerd, het zeer ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengt, zoals ademhalingsproblemen en longschade. Verder is vapen niet onschuldig omdat uit recent onderzoek is gebleken dat 51 % van de rokers van sigaretten is begonnen met vapen.
Probeer empathie te tonen. Je kind kan onder druk staan van vrienden of nieuwsgierig zijn. In plaats van boos te worden, bied steun en begrijp hun gevoelens. Bespreek waarom mensen gaan vapen en geef ze strategieën om “nee” te zeggen als ze worden gevraagd om het te proberen.
Tot slot, houd de communicatie open. Laat je kind weten dat ze altijd met jou kunnen praten over vapen of andere zorgen. Dit helpt hen vertrouwen te hebben in jouw steun en advies.
Hier is een top 5 van dingen waar je goed aan doet en datgene dat je beter niet doet als ouder om effectief over vapen met je kinderen te praten:
Do's:
1. Wees open en eerlijk: Start het gesprek op een niet-veroordelende manier. Vraag wat je kind al weet en luister zonder direct te oordelen.
2. Leg de feiten uit: Informeer je kind over de risico's van vapen, zoals de verslavende aard van nicotine en de schade aan hun longen en hersenontwikkeling. Lees samen artikelen van artsen die hierover schrijven
of kijk samen naar een onderzoek dat het televisie programma Radar in 2024 heeft laten uitvoeren naar vapes:3. Creëer een veilige sfeer: Laat je kind weten dat ze altijd met je kunnen praten, ongeacht de situatie. Dit bouwt vertrouwen op.4. Gebruik concrete voorbeelden: Vertel verhalen over de echte gevolgen van vapen om het probleem tastbaarder te maken.
5. Blijf betrokken: Houd het gesprek gaande en controleer af en toe in op wat je kind denkt of voelt over dit onderwerp.
Dont's:
1.Niet boos worden: Als je ontdekt dat je kind vaped, reageer kalm. Woede kan ervoor zorgen dat ze zich afsluiten.
2. Vermijd te beleren: Een preek houden kan je kind afschrikken. Probeer in plaats daarvan een gesprek aan te gaan waarbij je niet alleen praat, maar vooral ook luistert.
3. Bagatelliseer de gevaren niet: Behandel vapen niet als iets onschuldigs. De risico's zijn reëel, vooral voor jongeren.
4. Gebruik geen angstzaaierij: Overdrijven van de gevaren kan de geloofwaardigheid schaden. Wees eerlijk en genuanceerd.
5. Negeer sociale druk niet: Bespreek de rol van vriendengroepen en druk om erbij te horen, en geef advies over hoe ze hiermee kunnen omgaan.